Kudikionetektis.lt

Dažniausiai tėvams kyla klausimas, ar kada sumažės skausmas? Daug kam iš aplinkinių kyla klausimas, kaip padėti įveikti šį skausmą.

Tai keletas patarimų, ką galima būtų daryti, kad skausmas mažėtų:

  • Pirmiausiai tėvams netekusiems kūdikio reikia išsikalbėti ir  reikšti emocijas, nebijoti verkti ir to nesigėdyti. Nes Jūsų skausmas yra didžiausias ir tik Jūs suprantat ką išgyvenat, tačiau nebijokite šnekėtis tarpusavyje ir su aplinkiniais. Konsultuokitės su medikais, psichologais ar kitais specialistais ir tai padės susidaryti realistiškesnį vaizdą. Daugelio pasaulio šalių organizuojamos paramos-pagalbos grupės, kuriose tėvai dalinasi savo istorijomis ir skausmu. Šių grupių susitikimai padeda suvokti, jog aš nesu vienas, kurį palietė šis skausmas. Be to, dalinamasi gerąją patirtimi, kaip įveikti skausmą ir aišku didžiausia nauda ta, kad vieni kitus išklauso ir priima. (Jei norite dalyvauti panašiose grupėse ar dalintis patirtimi su jau netektį išgyvenusiais tėveliais, rašykite nurodytais kontaktais).
  • Aplinkinių palaikymas tai artimųjų buvimas kartu. Aplinkiniai dažnai nežino, kaip reaguoti. Viena pagrindinių taisyklių, tai palaikyti tėvus ir nepulti guosti, o paprasčiausiai pasistengti kartu su jais išgyventi skausmą. Tėvams netekusiems kūdikio skausmas yra didelis ir jo nereiktų sumenkinti ar teikti paguodą. Todėl reiktų vengti tokių apibendrintų frazių: „sulauksi kitų vaikų“, „geriau dabar, nei vėliau“ ir t.t. Labiau tiktų tokie pasakymai kaip: „Man sunku suvokti, ką tu jauti dabar, tačiau aš pilnai užjaučiu tave ir jei reiks kokios nors mano pagalbos, prašau kreipkis į mane.“ Net ir nežinant tinkamų žodžių svarbu būti šalia, bendrauti ir situacija parodys Jums, kaip tinkamai reaguoti.
  • Artimesnis ryšys su partneriu, tai padės greičiau įveikti skausmą. Netekus kūdikio skausmą stipriausiai išgyvena abu tėvai, nes jie svajojo ir laukė kūdikio kartu. Taigi ir netekus kūdikio, nors ir reaguojame skirtingai, visgi partneris yra pagrindinė atspirtis ir parama. Dažnai tai yra vienas didžiausių išbandymų partneriams. Statistika teigia, kad labai didelis porų skaičius išsiskiria po kūdikio netekties, ypač jei jie buvo nesusituokę, ar neturi kitų vaikų. Ši patirtis bus didelis išbandymas, tačiau jį įveikus, tai galimybė dar labiau suartėti, suprasti ir užjausti vienas kitą.
  • Reikia “išgyventi“ gedulą, įprasminti netektį. Nedaug kas žino, kad yra minima Kūdikių Netekties diena (Baby Loss Awarness Day) spalio 15 d. ji buvo pradėta minėti 1983 JAV. Šią dieną prisimenami visi mažyliai, neišvydę dienos šviesos. Tai būdas pasakyti pasauliui, kad nesame abejingi kitų skausmui ir kad šie vaikučiai toliau gyvena artimųjų mintyse bei širdyse. Be to, kiekviena šeima turi nuspręsti ar duos vardą prarastam kūdikiui, ar laidos, ar įamžins kitais būdais vaikučio atminimą. Ritualų atlikimas svarbus, nes tai padeda atsisveikinti su kūdikiu ir įprasminti jo buvimą šioje žemėje.
 



Visos teisės priklauso www.kudikionetektis.lt.