Kudikionetektis.lt

Tėvams kyla daug klausimų, o dažniausiai užduoda šiuos klausimus:

 

“Ar kada skausmas sumažės?”

Sielvarto įveikimas ilgas procesas, kuriame reikės įveikti neigiamas emocijas, liūdesį ir dvasinį skausmą. Asmeninės pastangos, o ne laikas įveikia netekties skausmą. Pirmiausiai tėvams netekusiems kūdikio reikia išsikalbėti ir reikšti emocijas, nebijoti verkti ir to nesigėdyti. Tik patys Jūs žinote, koks didelis Jūsų skausmas ir atrasite tai, kas padės jį gydyti.

 

“Kaip greitai galiu vėl planuoti kūdikį?”

Netekties aplinkybės labai individualios, todėl norit ir vėl pastoti, reikia konsultuotis su savo gydytoju dėl fizinės situacijos, tačiau nemažiau svarbu psichologiškai  pasirengti naujo vaikelio atėjimui. Prieš pradedant planuoti kitą vaikelį reikėti skirti laiko išgedėti ir susitaikyti su netektimi.

 

“Ar reikia pasakyti apie tai, kas atsitiko mano vaikams?”

Vaikai dažnai pastebi, kad kažkas yra negerai, ypatingai jei jų tėvai yra nuliūdę. Jūs galite savo vaikams papasakoti apie tai, kas atsitiko, ypač jei jie žinojo, kad Jūs laukiatės vaikelio. Visgi pranešant šią žinią, svarbu atsižvelgti į vaikų amžių ir aiškiai ir kuo paprasčiau jiems papasakoti, kas įvyko. Naudokite aiškias ir paprastas frazes: “Mums labai liūdna ir skaudu, bet mūsų broliukas/sesutė mirė.”

 

“Kodėl man taip atsitiko?”

Priežastys, dėl ko kūdikėlis mirė gali būti įvairios. Tiesa, jos ne visada yra randamos, todėl dažnai tėvai sunkiai išgyvena. Dėl šių priežasčių tėvai jaučia pyktį ir vienatvę. Net ir neradus priežasties svarbu žinoti, kad kūdikio netektis aplanko, kas ketvirtą šeimą Lietuvoje ir tai, ką išgyvenate Jūs - patyrė ir kažkas iš Jūsų pažįstamų.

 

“Kaip atsisveikinti su savo kūdikiu?”

Priimti netektį - tai vienas skaudžiausių momentų.

Atsisveikinti su savo kūdikiu yra vienas svarbių žingsnių įveikiant jaučiamą sielvartą - tam yra skirti gedėjimo ritualai. Kūdikiai, gimę nuo 22 nėštumo savaitės, turi būti palaidojami savo tėvų ar kitų artimųjų. O kiti kūdikėliai, gimę iki to laiko, tėvelių gali būti įamžinti jų atminimuose: pasodinant medelį, suteikiant vardą ir t.t.

 



Visos teisės priklauso www.kudikionetektis.lt.