Kudikionetektis.lt

Kūdikio netektis...

tai vienas skaudžiausių patyrimų žmogaus gyvenime, kuris įvyksta dažniausiai netikėtai ir nelauktai, o pasekmės lieka visam gyvenimui. Kai netenkama kūdikio, tėvai užduoda pagrindinį klausimą: kodėl? Tas kodėl neduoda ilgai ramybės ir dažnai sunku rasti atsakymą (net su medikų ar kitų specialistų pagalba). Kita vertus, užduodami klausimą kodėl ieškome priežasčių ir paaiškinimų tam, kas atsitiko. Net ir gydytojai ieškodami atsakymo gali pasakyti: „tikėtina, kad tai įvyko, nes...“ (bet tik tikėtina, o ne tikrai). Bet ir tokį atsakymą retai kuri išgirsta.

Savaiminis persileidimas – viena dažniausių nėštumo komplikacijų, tai nėštumo nutrūkimas iki šeštojo nėštumo mėnesio. Įvairiuose šaltiniuose nurodoma, kad maždaug 1 iš 4 nėštumų baigiasi persileidimu. Iš jų 80 proc. persileidimų įvyksta per pirmąsias 12 nėštumo savaičių. Atlikti tyrimai rodo, kad daugiau nei 50 proc. jų lemia genetinis mažylio defektas nesuderinamas su gyvybe, todėl negali normaliai vystytis ir įvyksta persileidimas.  Tačiau ar tai palengvina skausmą? Ne ir tikrai ne. Statistika nelieka statistika, kai persileidimas paliečia šeimą.

Svarbu: Mamos ir tėveliai dažnai linkę slėpti faktą, kad įvyko persileidimas, nes gali jausti gėdą ir kaltę. Labai dažnai mamos išgirsta tokius paguodos žodžius: "taip geriau", "bus dar tų vaikų", bet šie žodžiai labai skaudina, nes tėvams nesvarbu kiek laiko nešiotas kūdikis įsčiose yra jų kūdikis (nesvarbu koks mažas bebūtų) ir jo netektis - kūdikio netektis, svajonių netektis, gyvenimo prasmės netektis.

Negimdinis (ektopinis) nėštumas kai embrionas įsitvirtina ne gimdoje. Tai nutinka iki 2 proc. visų besilaukiančių moterų tarpe. Dažniausiai klinikiniai šios komplikacijos požymiai pasireiškia 7-8 nėštumo savaitę ir imamasi atitinkamų intervencijų. Negimdinis nėštumas nors ir baigiasi anksti, tačiau nereiškia, kad sukelia tėvams mažiau skausmo.

Svarbu: Patiriamas sielvartas po kūdikio netekties priklauso ne nuo nėštumo trukmės, o nuo to, kiek kūdikio laukimas reiškė tėvams. Jei kūdikis buvo be galo planuotas ir lauktas net ir kelios savaitės praleistos šiame laukime kelią didelį skausmą ir sielvartą tėvams.

Perinatalinė mirtis ji ištinka visai nelauktai ir būna tiek netikėta, kad kančia apima ilgesingus tėvus ir sielvartas tęsiasi ilgai. Kūdikio netektis nėštumo pabaigoje arba iškart po gimdymo suteikia tėvams didžiulį skausmą. Lietuvoje kiekvienais metais negyvų kūdikių gimsta apie 200. Be kitų netekčiai pažymėtinų jausmų ir sielvarto, šios netekties atveju labai svarbus ir sudėtingas dalykas – kaip pranešti kitiems. Kadangi kūdikio netektis jau vėlyva ir artimieji, aplinkiniai, bei bendradarbiai apie tai žinojo. Nors ir sunku, bet tėvai turi apsispręsti kaip praneš aplinkiniams, kaip tai pateiks savo artimiesiems.

Svarbu: Netikėta žinia apie kūdikio mirtį šeimai dažnai sukelia begalinį šoką. Svarbu atminti, kad kūdikiai gimę po 22 sav. ir sveriantys daugiau kaip 500 g turi būti palaidojami tėvų arba jų artimųjų. Dažnai tėvai jaučiasi pasimetę ir nežino ką jiems daryti, bet laidojimo apeigos labai svarbios gedėjimo procese ir po tam tikro laiko tai padeda įsisąmoninti ir priimti kūdikio mirtį.

Kūdikio netektis aplanko netikėtai ir atneša daug skausmo, nors ir sunku, bet kiekvienas atvejis yra individualus ir kiekviena istorija atskira. Bendra tai, kad skausmas didelis ir liekantys atsiminimai neretai taip pat skausmingi, todėl patartina konsultuotis su specialistais, kad palengvėtų netekties našta.

 



Visos teisės priklauso www.kudikionetektis.lt.